×

Titel

Text

Helaas niets gevonden

hamburger menu toggle icon

De Bergamasco, een bijzondere rashond.

Vandaag mochten wij deze bijzondere rashond genaamd Trixz in de trimsalon verwelkomen.

Een kleine ras beschrijving van De Bergamasco

De Bergamasco is een van origine Italiaans ras. Hij kent slechts een klein verspreidingsgebied dat zich hoofdzakelijk bevindt in de Noord-Italiaanse Alpen rondom de stad Bergamo. Vroeger vergezelden deze honden de kuddes schapen die in het voorjaar vanuit Italië naar de Zuid-Zwitserse alpenweiden trokken. Daar bleven ze de hele zomer; in de herfst trokken ze weer terug naar Italië. Toen de schapentrek verdween, vond dit ras zijn bescheiden werk bij de koeien. Nog steeds worden zij daar op kleine schaal voor gebruikt in zowel Italië als Zwitserland.

Lees hier meer over De Bergamasco..

De bijzondere vacht van de Bergamasco

Trixz is dus een Bergamasco en dit ras heeft een vacht met viltstrengen. Dit is dus geen verwaarlozing zoals bij een complete vervilting, maar een natuurlijk proces wat met een jaar ongeveer begint en waarbij het haar pas na 5 a 6 jaar een volledige lengte heeft bereikt. De viltstrengen beginnen ook niet direct op de huid, zodat ze de huid niet afsluiten en de huid schoon en gezond blijft.

Wat gaan we doen met Trixz

Toen het baasje Trixz kwam brengen hebben we eerst overlegd wat we gingen doen. Trixz was namelijk 3 jaar geleden ook al een keer kort geschoren ( dus de bovenstaande foto is het resultaat van 3 jaar sparen) en het baasje vond dat toch ook wel prettig.
Want hoewel er in de rasbeschrijving staat dat ze weinig vachtonderhoud nodig hebben, moeten de strengen toch wel gescheurd worden om niet 1 grote viltstreng te krijgen. Dus hebben we besloten om haar lekker kort en fris te maken, want dan kon ze ook gewassen worden.

Knippen, knippen , knippen

Ik ben begonnen met het knippen van alle strengen. Ja je leest het goed, knippen.

Als ik een tondeuse zou moeten gebruiken, zou ik een hele korte scheerkop moete gebruiken, omdat hij anders niet door de vacht heen komt. Dan zou ze zo kort, bijna kaal gaan en dat vond ik zonde, dus lekker knippen dan maar.

Na een flinke tijd knippen, waren dan eindelijk alle rasta ‘vlechten’ eraf. Man, man, man, wat een werk en wat een haar!

Lekker in bad

Na het knippen van Trixz’ rastavacht, mocht deze lieve dame lekker in bad. Dat vond het baasje toch ook wel lekker, dat Trixz weer eens lekker gewassen werd. Met haar viltvacht is dat niet te doen, want het duurt eerst een eeuwigheid vordat je haar nat hebt en daarna een eeuwigheid voordat je haar droog hebt. Toen ik haar in bad zette, had ik verwacht dat ik haar zeker 3 keer zou moeten wassen, maar tot mijn verbazing was ze nauwelijks vies. Ik heb wel honden die elke 8 weken komen en smeriger zijn dan Trixz, dus dat was een aangename verassing. Dus gewoon 2x wassen en daarna lekker fohnen. En Trixz vond alles prima!

Een superleuke hond

Na het wassen en fohnen heb ik de gewone afwerking gedaan.
Scheren, knippen, nagels knippen de hele mikmak.
Onder al dat haar kwam een heerlijke, frisse en vooral vrolijke hond vandaan die ik hopelijk nog vaker in de salon ga zien!

De waardering van rockosplace.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.
whatsapp icoon
Snelle vraag?
Whatsapp Ons!
whatsapp icoon