×

Titel

Text

Helaas niets gevonden

hamburger menu toggle icon

Pomeranian / Dwergkees / Kleine Keeshond

Heb je een Pomeranian / Dwergkees of een Kleine Keeshond en wil je deze graag op de juiste manier getrimd hebben? Ik heb mezelf gespecialiseerd in het trimmen van deze schatjes. Ik kan ze op een natuurlijk inkorten en show klaar maken. Inmiddels worden er flink wat Dwergkezen en Kleine Keeshonden wekelijks door mij getrimd en heb ik een mooie vaste klantenkring door heel Nederland. Natuurlijk zijn ook de Middenslag Keeshond en de Grote Keeshond van harte welkom bij Doggylicious. En alles beschreven in deze blog geld natuurlijk voor alle Keeshonden

De vacht en de Ugly Fase

Eerst maar eens een klein lesje in de vacht van een Keeshond.
Keeshonden hebben een dubbele vacht. Een korte, dikke, wollige ondervacht en een langere volle bovenvacht.

Oudere Pom-puppy’s, van ongeveer 4 – 6 maanden oud, gaan in de Ugly Fase. Hun puppybont zal eruit vallen en vervangen worden door een nieuwe volwassen vacht. En schrik niet, want dit wordt niet voor niets de Ugly Fase genoemd. Je hond krijgt een hele heftige ruiperiode waar veel baasjes echt van schrikken. Er komen flinke plukken vacht los en je hond kan op sommige plekken zelfs kaal worden. Stop in deze tijd vooral niet met borstelen en/of wassen, want dat bevordert dit proces alleen maar. Want er is hoop! Na een tijdje zie je langere piekjes door de vacht heenkomen. Eureka, dit is de volwassen vacht. Erg belangrijk is om deze piekjes niet af te laten knippen. Dan duurt het proces alleen maar langer.
De Ugly Fase begint rond de 4-6 maanden en kan doorgaan tot jouw hond 12 tot 15 maanden is. Hang in there!

De volwassen vacht is dicht en er vindt een aanzienlijke hoeveelheid verharing plaats (hoewel je het misschien niet merkt) en er zullen veel klitten zijn die regelmatig moeten worden geborsteld om problemen te voorkomen.

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een vervilte vacht en waarom het o belangrijk is om de vacht van je Pomeranian goed te borstelen.

Deze Pomeranian van 8 maanden zit al helemaal in de vilt. Het heeft 2,5 uur geduurd om deze uit te borstelen.

Hier is ze helemaal uitgeborsteld en zoals je ziet zit ze vol in de Ugly Fase. Ik he niet geknipt of gesschoren.

Hoe train je een Pomeranian puppy voor het borstelen

Zodra je een pup hebt opgehaald bij de fokker ga het borstelen aanleren. Jouw puppy heeft op dit moment alleen nog maar een wollige ondervacht. Het borstelen zal echt dagelijks moeten gebeuren de eerste tijd. Net zolang totdat je pup het niet meer erg vind. Geef niet op, wat je pup ook uit de kast haalt.

Het geheim van het trainen van je Pom om te genieten van borstelen en alle soorten verzorgingsprocedures, is om vroeg te beginnen met het verzorgen van je puppy.

Train je puppy om rustig op elke kant te liggen, evenals op zijn rug, zodat je alles goed kan borstelen. Je puppy helpen te begrijpen dat hij comfortabel op zijn rug moet liggen, is een zeer belangrijk onderdeel van de training voor verzorging. Als je puppy zich ongemakkelijk voelt in deze posities, is een eenvoudig alternatief om je Pommeren op je schoot te borstelen. Je pup mag niet opstaan als hij begint tegen te stribbelen. Als hij weer helemaal ontspannen en gekalmeerd is door jouw stem, kan hij weer op de been worden gebracht en beloond worden met wat lekkers. Vaak zal een puppy er de voorkeur aan geven om op zijn rug te blijven als hij eenmaal beseft dat er geen gevaar is en zal hij genieten van de extra aandacht.

Pomeranian vachten vereisen regelmatige aandacht. Maak van het verzorgen een routine met je hond, en je zal zien dat jullie allebei gaan genieten van deze speciale hechtingstijd.

Hoe vaak moet je een Pomeranian borstelen

Het mooiste en meest ideale zou zijn als je je Pomeranian elke dag zou borstelen. Als een vorm van ontspanning of tijdens het tv kijken. Het leven van de meeste mensen is echter niet altijd ideaal. Je kunt nog steeds geweldige resultaten behalen als je je pomeranian om de dag borstelt, maar minimaal 2x per week is echt een must

Het is van cruciaal belang om de juiste sprays, borstels en kammen te gebruiken. Bij twijfel moet je fokker of trimmer je eerste bron van informatie zijn. Je kunt hem niet ‘overborstelen’, dus je kunt het zelfs elke dag doen. Je Pomeranian borstelen en / of kammen voor het baden is essentieel, zodat je eventuele klitten kunt uitborstelen voordat je gaat wassen en de klitten wellicht nog erger maakt door het wrijven.

Pom-puppy’s moeten 2-3 keer per week worden geborsteld. Dit helpt de bloedstroom te verbeteren, verdeelt lichaamsolie, stimuleert de haarzakjes, laat puppy’s wennen aan het borstelen, wat een bonus is voor jullie allebei, vooral als hij volwassen wordt en hij intensiever moet worden geborsteld.

Elke hond verhaart en al dat haar moet natuurlijk ergens heen. Het kan verstrikt raken in de bovenvacht en een klontje samengeklit haar veroorzaken. Het kan op meubels, beddengoed, kleding of zelfs op jou gaan zitten. Wanneer je je hond borstelt, vang je veel van dit losse haar. Om die reden is het verstandig om, indien mogelijk, elke dag te borstelen.

Gebieden om op te letten voor klitten en matten

  • Tussen de achterpoten.
  • Achter de oren.
  • Onder de voorpoten.
  • Langs de achterkant van de heupen
  • In de liesstreek.

Hoe borstel je een Pomeranian

De vacht van een Pomeranian bestaat uit twee lagen. Hij heeft een dichte ondervacht die wollig is en een lange bovenvacht. Het is eenvoudig om de bovenvacht te borstelen, zodat je hond er geweldig uitziet. Maar je moet de ondervacht ook borstelen, zodat je vuil en losse haren verwijderd en de hond niet in de vilt raakt.

Stap 1 is je Pomeranian volledig borstelen met behulp van de lijnborsteltechniek. Lijnborstelen is een basistechniek die wordt gebruikt om de meeste langharige hondenrassen te borstelen. Begin met een universeel borstel vanaf de schouders en scheid de vacht in een lijn tot op de huid van de schouder tot de basis van de staart. Laag voor laag borstelen. Besteed aandacht aan de gebieden die gemakkelijk mat, in de war raken en knopen; achter de oren, onder de voorpoten en de liesstreek.

Stap 2 is het herhalen van de eerste stap met een zachte haren borstel.

Stap 3 is het herhalen van stap 1 met een metalen kam om de vacht van de Pommeren volledig te kammen. Wanneer de kam gemakkelijk door de vacht van de Pommeren glijdt, is de voorbereiding voltooid. De kam is het laatste trimgereedschap dat op de vacht wordt gebruikt.

Het trimmen van een Keeshond

Ik trim jouw Keeshond niet eerder dan dat hij zijn volwassen vacht heeft. Dat is meestal pas na een jaar. Tussentijds kan ik wel wassen, föhnen, borstelen, nagels en voetjes knippen. Ook de billen knip ik vaak in model, omdat de meeste baasjes dit prettiger vinden, want daar blijft wel vaak poep in hangen.

Als jouw Keeshond klaar is om getrimd te worden kan dat op 2 manieren.

De Naturel look

de naam zegt het al. Een prachtige, natuurlijke look.
Als je je hond natuurlijk getrimd wil hebben, worden alleen de lange pieken weg geknipt en zorgen dat jouw hond weer een prachtig, natuurlijk uiterlijk heeft.
Alle rondingen zullen mooi te zien zijn, zonder de look van de Dwergkees uit het oog te verliezen.

Dit wordt ook wel show trim genoemd.

De Teddy look

Hierbij haal ik de bovenvacht of een deel hiervan weg. Ik bepaal hierbij hoeveel eraf gaat, wat voor sommige baasjes misschien nog steeds te lang kan zijn, maar dat is dan even pech. Ik wil absoluut niet in de ondervacht knippen, want ik heb helaas een aantal Pomeranians in mijn salon die door een andere trimster te kort zijn geknipt of geschoren en deze hondjes hebben vaak een superlelijke, onherstelbare vacht.

De knappe Sushi hiernaast heeft nog steeds zijn volledige ondervacht, maar ziet eruit als een Teddybeer!

Het 'Boo Model' = een NO GO!

Heel af en toe krijg ik nog de vraag of ik de hond in het beruchte Boo model wil knippen. Mijn antwoord is Nee!
Ik kan het wel, maar wil het niet. Het Boo Model is veel te kort en vaak wordt het lichaam in dit model geschoren. Het is erg schadelijk bij honden met een dubbele vacht om deze te kort te knippen en/of scheren. Zodra je in de ondervacht gaat knippen kan je onherstelbare schade toebrengen aan de vacht. De vacht kan een keer zo dik terug komen, geen bovenvacht meer krijgen of erger nog op sommige plekken kaal worden.
Hieronder zie je 2 van mijn klantjes die zijn geschoren. LET OP: dit is dus niet bij mij gedaan.

Puppy Time

Het laten wennen in de trimsalon is voor alle pups aan te raden. Bij Doggylicious hebben we daar een programma voor. Alles in 1 keer doen bij een pup vind ik te veel en daarom doen wij het in stapjes. Kijk hier voor meer info.
Het puppy programma is helemaal gratis en hoe vaker de pup gebracht wordt hoe beter. En hoe leuk is het als jouw hond ook nog een beetje extra gesocialiseerd wordt met andere honden en pups.

7 Redenen waarom je je Pomeranian moet borstelen

1. Klitten en vervilting zien en voorkomen.
Klitten en vervilting worden vaak gezien als hetzelfde, maar niets is minder waar. Klitten zijn knopen die zich in het haar vormen. Vervilting is dikkere knopen van geweven haar die heel dicht bij de huid zitten. Vervilting kan snel toenemen; het is moeilijk te verwijderen, tenzij je een deel van zijn vacht afknipt of scheert, en het proces kan je Pom ontzettend veel pijn veroorzaken wanneer er aan de haren en huid wordt getrokken. Je moet een regelmatige routine creëren waarbij je de vacht borstelt om deze problemen te voorkomen zeer regelmatig naar een trimsalon gaan om de vacht te laten verzorgen

2. Lichaamsolie wordt verdeeld.
De natuurlijke lichaamsolie van een hond sijpelt uit zijn poriën en kan zich snel opbouwen. Als je de vacht borstelt, helpt dat om de olie gelijkmatiger te verdelen. Het verdrijft ook de geur die kan bestaan als olie gewoon op de huid zit. Het geeft de vacht ook die heerlijke gezonde glans.

3. Het borstelen verwijdert losse en dode haren.
Pomeranians verharen de hele tijd en het meeste losse haar valt uit zijn ondervacht. Als je dode haren niet verwijdert, kunnen ze de luchtcirculatie stoppen, opgehoopte lichaamsolie aantrekken (waardoor hij vies ruikt) en zullen ze klitten met de levende haren en ervoor zorgen dat ze vervilten.

4. Verbeterde gezondheid van huid en vacht.
Wanneer je de huid van je Pomeranian borstelt, is het als een massage en het verbetert de bloedstroom en stimuleert de haarzakjes, wat leidt tot een betere vachtgroei.

5. Klein vuil wordt verwijderd
Door te borstelen worden microscopisch klein vuil, zoals zand en etensresten verwijderd die in de vacht zijn blijven zitten.

6. Gouden kans om een leave-in conditioner spray te gebruiken.
Tijdens het borstelen is dit het perfecte moment om een leave-in conditioner te gebruiken. Een spray van goede kwaliteit zorgt ervoor dat de vacht goed wordt gehydrateerd, geeft extra glans, stopt klitten/vervilting en gespleten haarpunten en stoot irriterende stoffen, allergenen en eventuele terug spattende urine af.

7. Een goed verzorgde en nette Pomeranian.
Door te borstelen ziet je Pomeranian er altijd uit alsof hij door een ringetje is gehaald en voelt hij zich beter over zichzelf. Een gezonde hond is een blije hond.Ik hoop dat je wat hebt geleerd van deze Ras Special. Delen wordt erg gewaardeerd en heb je vragen of wil je wat kwijt? Laat dan een berichtje achter.

Copyright Doggy-licious.nl. Alle rechten voorbehouden.
Niets op deze pagina mag gekopieerd worden zonder toestemming. Alle foto’s zijn eigendom van Doggylicious

De waardering van rockosplace.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.
whatsapp icoon
Snelle vraag?
Whatsapp Ons!
whatsapp icoon